Ocean Speed Challenge mini transat 650

nieuws

1 2 3 23

Rond 2200 UT ontvingen wij bericht van de course directeur dat de 913 “April Marine” weer op snelheid was (6 knoop) en weer een zuidelijke koers vaart. Er mag dus aangenomen worden, dat alles aan boord weer OK is en de schipper aan boord is.
Familie weer opgelucht!

Wij hebben daarom onze koers ook weer verlegd , van 145 graden naar 165 aan de wind.

Met even een licht gevoel van ergernis door verlies van onze mooie westelijke positie die we, i.v.m. overkomend front vandaag, hadden ingenomen.

Onze ETA Las Palmas is nu ng eens met 12 uur vertraagd….

Robert Rosen Jacobson O/B Yemanja, 13-10-2019 03:25 UTC

Wij ontvingen een uur geleden per sms en e-mail de informatie van de course directeur, dat FRA 913 geen voortgang maakt en een knop van zijn tracker heeft ingedrukt om aan te geven dat er iets aan de hand is aan boord.

Minizeilerts kunnen geen contact met de wal maken. Wel kan de course directie een begeleidingsboot naar de positie sturen via satalliet communicatie.

Onze positie is 35.39 N en 14.19 W en varen in 20 knopen wind een koers van 120 zoals opgegeven door de course directie.Stemming ok. Schip ok!
Wij verwachten rond 22:00 vannacht op de aangegeven positie te zijn.

Robert Rosen Jacobson
O/B Yemanja, 12-10-2019, 18:21 UTC

Onze actuele positie om 23:25 UTC is 36.37 N en 13.24 W.
Aanvankelijk nog een knoop of 20 wind uit noordwestelijke richtingen, nu 5 knopen wind uit WNW, straks nog verder krimpend. Spinnaker eraf en genua uitgerold.

Heel vreemd: het voordek is gevuld met vele splashes alsof een dolfijn bloed heeft gespoten zwemmend nabij de boeg. Begin avond waren er wel dolfijnen.

We verleenden twee keer support. De eerste keer bij Rasta Rocket FRA 570, Jean Lorre, die vanochtend vroeg stuurautomaat problemen had. We zijn in de buurt gebleven totdat hij weer wakker was en voor zover mogelijk, een oplossing gevonden had.

De tweede assistentie is vanmiddag geweest voor Lomig, BEL 833, Marie- Amelie Lenaerts. De as van haar helmstok kreeg steeds meer speling. Wij zijn een paar uur in de buurt gebleven, rustig weer, weinig deining en wind, totdat zij besloot geen hulp nodig te hebben van buitenaf nadat een reparatie met epoxy en opnieuw boren gelukt leek te zijn. Foto stuur ik apart, als dat uberhaupt gaat lukken om door jullie ontvangen te worden….lage resolutie…..

Assistentie moet hier begrepen worden in de zin van in de buurt blijven totdat de Ministe of coureur of zeiler of schipper besloten heeft door te kunnen gaan.

Robert Rosen Jacobson
a/b Yemanja
11-10-2019

door Robert a/b van begeleidingsschip YEMANJA

Gisteren hebben we rond 16:30 UTC aangelegd in Leixões, Portugal (dicht bij airport Oporto) om Pascal af te zetten, even nog wat te drinken samen, gribfiles op te halen en enkele video’s naar jullie gestuurd te krijgen.
Rond 1800 weer weg met zeer harde wind en hoge golven, die gedurende de vele uren daarna alleen maar bleven toenemen.

Het typt hier overigens vrij lastig, op een Frans toetsenbord met veel tekens per toets en andere toetsindeling. Ook kost iedere toetsaanslag 20 tot wel 60 seconden voor er iets op het scherm gebeurt! Zo kost het veel moeite om dit verhaal te maken:)

We zijn nu met zijn drieën en grappig genoeg is dat veel prettiger dan met vier. In je eentje 2 uur op wacht en dan 4 uur slapen, waarvan de eerste 2 standby. Wat een comfort!

We hebben een bijna volle maan, prachtige sterrenhemel, maar hoge golven van vijf  tot zes meter.

Tijdens mijn wacht werd er vanuit een helicopter de mini ‘ Pogo Dancer ‘ VELE MALEN opgeroepen. De ministe is van boord gehaald en naar Lissabon overgebracht.  Wat er aan de hand was is niet duidelijk, maar de schipper is in veiligheid.

red: “Pavel Roubal (908) activated his distress beacon last night at 23:30 UTC while he was sailing along the Portuguese coast. Safe and sound, Pavel was picked up by the MRCC in Lisboa at 02:00 UTC. The transom of his Mini 6.50 was ripped out. He landed in Lisbon this morning and contacted Race Officials to inform them that he was okay”

We varen naar het zuid westen met hoge snelheden mx 18 knoop om ons weer in het veld te voegen. We zijn steeds de snelste begeleidingsboot.

Het is nu 11 oktober 00:40, onze positie is 38.09 N en 12.41 W.
De wind en de golven zijn beduidend afgezwakt, van 35 naar 20 knopen, golven nu 3 meter.

We zijn weer bij de vloot maar hebben geen mini visueel of op AIS. Wij krijgen twee keer per dag een ADRENA uitdraai waar iedereen op staat. Daarnaast ontvangen we (meestal per mail) informatie van Denis Hugues, de course directeur met informatie omtrent mini’s met problemen en soms het verzoek om een andere koers of snelheid aan  te houden.

Minizeilers die iets hebben drukken een groene knop in op hun tracker om zo de koersdirectie te informeren dat ze bezig zijn met reparatie of anderszins, maar gewoon in de race blijven en dat er geen reden is tot zorg. Ik weet maar al te goed als minizeiler dat problemen aan boord niet bestaan omdat -door in problemen te denken- je jezelf meteen op achterstand zet. Energie is zeer kostbaar en soms moeilijk beschikbaar.
Denis Hugues ziet het uiteraard ook meteen op zijn scherm als een “ministe” een afwijkende koers en/of snelheid vaart.

Tot zo ver, groet, Robert

HOT NEWS NOW: Bonjour à tous,

[🇫🇷] Le départ de la mini-transat La Boulangère 2019 sera donné le samedi 5 Octobre à 10h30.
Le remorquage des bateaux pour la sortie du bassin se fera ce mème samedi de 07h30 à 09h30


[🇬🇧] The start of the mini-transat La Boulangère 2019 will be on Saturday, October 5 at 10:30 am.
The towing of the boats for the exit of the basin will be done this Saturday from 07h30 to 09h30

[🇫🇷] Pas de départ avant vendredi. Bulletin météo complet demain matin !
Bonne nuit 😴

[🇬🇧] No departure before Friday. Full weather report tomorrow morning!
Good night 😴


Robert: “Twee bemannings vriendjes moeten nu afhaken. Dat valt me behoorlijk zwaar.”

[🇫🇷]Bonjour à tous,
Au vu des conditions météo, le départ de la Mini-Transat La Boulangère est envisagé samedi en fin d’après-midi ou dimanche en fin d’après-midi. La direction de course se réservera le droit de positionner des way points au nord de la côte espagnole.
L’heure du prochain briefing vous sera précisé ultérieurement.


[🇬🇧]Hello everyone,
Regarding the weather conditions, the departure of the Mini-Transat La Boulangère is planned for Saturday in the late afternoon or Sunday in the late afternoon. The race direction will reserve the right to position waypoints north of the Spanish coast.
The time of the next briefing will be specified later.

1 2 3 23