Ocean Speed Challenge mini transat 650

De Demi-Cle, die start in Locmiquelic met finish in Pornichet is de eerste Atlantische race van het seizoen en geldt als (duo-handed) aanbrengrace voor de Pornichet Select, die een week later start vanuit Pornichet, mijn oude homeport.

Het was erg gezellig om duo-handed te varen. Mijn co-schipper was Emmanuel Laurent, ook Transat 2009 deelnemer met een Super-Calin. We startten bij de pin-end als een van de eerste boten. Bij de eerste boei lagen we in 4e of 5e positie.
Helaas liep ik aan het begin van de race, een aantal gekneusde ribben op, waarna eigenlijk alles wat ik niet of wel deed enorme pijn deed en ik weinig meer kon doen. Voordeel was dat het zeer licht weer was, anders was het mogelijk niet vol te houden geweest, hoewel je dan natuurlijk wel weer snel finisht…

We verloren in ieder geval veel afstand, en verzeilden achterin. Deze achterstand maakten we ‘s-nachts, conform mijn traditie, voor een belangrijk deel weer goed, door ongeveer 20 boten magistraal in te halen, maar de achterstand op de voorhoede, die overal voordeel had, met stroom (en wind), was toen al te groot. Met name door de deur, die dicht viel, toen we rond Ile de Groix gevaren waren en de wind achter de voorhoede wegviel. Vooral de wegvallende wind toen en zondag en de tegenstroom begin zondagmiddag, zorgden ervoor dat de voorhoede, die rond een uur of 1300 finishte, een enorme tijdsvoorsprong kreeg op de laatbloeiers..

Uiteindelijk voeren we dus een goede race, maar kwamen te laat “terug” naar voren. We finishten 11e van de 25 gestarte serie boten. Opvallend was dat de nieuwe ontwerpen, D2 en Nacira, plotseling alle voorin te vinden waren. Voor ons was een 11e positie katerig, maar ach, het was wel erg gezellig aan boord en we zijn een zeer intensieve ervaring rijker! We hebben erg hard gewerkt, dag en nacht.

Hieronder staan de foto’s en de filmpjes die gemaakt zijn. De filmpjes van Emmanuel, de foto’s van Christophe Breschi en van de organisatie geven een compleet beeld van de sfeer, het weer en het zeilen.

Het is nog niet duidelijk of ik de Pornichet Select kan varen agv. de gekneusde ribben, inmiddels onderzocht door het ziekenhuis in st. Nazaire. Maar ook door het feit dat ik niet beweeg, eet (een gevolg van de ribben kneuzing?) en me ziek voel. Het lijkt wel of mijn hele lijf stil staat. Mijn conditie wordt er ook niet beter op hiermee. En of de voorgeschreven pijnstillers goed werk doen aan boord, is moeilijk in te schatten in een solo race, over 300 mijl.

Donderdag aanstaande heb ik de secu(rity check) om 1600 uur die ik wel door laat gaan. Kan
ik altijd nog beslissen.

Twee korte filmimpressies:
1- licht weer
2- diepzee-eenden

Foto’s op de demi-clé site (foto 04; 08; 17; 22; 23 3e van rechts)

Robert vanuit zijn mobilhome in Pornichet

One Response to Demi-Cle 2010 Locmiquelic-Pornichet 150 mijl

  • Roberto! Wat een gedonder van die rib kneusingen… ik kan er van mee praten! Vreselijk, ook s’nachts. Gaat het weer een beetje? En weet je al of je kunt mee varen?
    De filmpjes zijn heel leuk, geeft een goed beeld… het ziet er verukkelijk uit, wat wil je nog meer?
    Groetjes, Irene