Ocean Speed Challenge mini transat 650

Hoewel ik voorlopig nog steeds mini Transat 650 vaar (met een nieuwe Pogo 3), vaar ik dit jaar met 2 andere mede minizeilers/vriendjes van voorgaande Transats (2011 en 2013) mee met een schipper/eigenaar van een JPK 38 als een van de 8 begeleidingsvaartuigen. Deze kunnen, via Iridium telefoon, door de course directeur gedirigeerd worden naar een locatie van een mini transat 650 waarvan koers en/of snelheid duiden op een probleem. Alle mini’s en begeleidingsvaartuigen hebben een tracker aan boord. Een begeleidingsvaartuig kan pas actief een mini transat 650 assisteren als deze aangeeft uit zijn/haar race te stappen. Er kan dan praktisch, technisch en/of medisch support gegeven worden. Maar ook is het mogelijk dat de schipper aan boord meegenomen dient te worden en dat we de (onzinkbare) mini transat 650 achterlaten op de Oceaan. Vaak, maar niet altijd, wordt deze later weer opgepikt als de tracker blijft werken. Het komt veel voor dat een schipper ook met “jury rig” binnen de reglementaire tijd alsnog probeert te finishen. Of hij probeert in ieder geval op tijd in de finishhaven aan te komen om zijn gehavende mini transat 650 op de cargo terug naar Europa te zetten.

Op dit moment komt de ene depressie na de andere over de Atlantische oceaan onze kant op. Deze hebben roet in het eten gegooid voor de geplande start vandaag naar Las Palmas.

De wind- en golfvoorspellingen veranderen iedere dag aanzienlijk. En zeker als men daarbij de diverse modellen beziet. Zaterdag 21 september waren de voorspellingen westenwind en aanzienlijke golven de komende zeg 5 dagen. Nu, zondag 22 september, de dag van de geplande start, lijkt er dinsdag een window te ontstaan. De vraag nu is of die gebruikt kan worden, daar de course directeur wel 48 uur van tevoren een startmededeling dient te doen. Vooralsnog is deze niet door ons, als begeleidingsvaartuig, ontvangen.