Ocean Speed Challenge mini transat 650

door Robert a/b van begeleidingsschip YEMANJA

Gisteren hebben we rond 16:30 UTC aangelegd in Leixões, Portugal (dicht bij airport Oporto) om Pascal af te zetten, even nog wat te drinken samen, gribfiles op te halen en enkele video’s naar jullie gestuurd te krijgen.
Rond 1800 weer weg met zeer harde wind en hoge golven, die gedurende de vele uren daarna alleen maar bleven toenemen.

Het typt hier overigens vrij lastig, op een Frans toetsenbord met veel tekens per toets en andere toetsindeling. Ook kost iedere toetsaanslag 20 tot wel 60 seconden voor er iets op het scherm gebeurt! Zo kost het veel moeite om dit verhaal te maken:)

We zijn nu met zijn drieën en grappig genoeg is dat veel prettiger dan met vier. In je eentje 2 uur op wacht en dan 4 uur slapen, waarvan de eerste 2 standby. Wat een comfort!

We hebben een bijna volle maan, prachtige sterrenhemel, maar hoge golven van vijf  tot zes meter.

Tijdens mijn wacht werd er vanuit een helicopter de mini ‘ Pogo Dancer ‘ VELE MALEN opgeroepen. De ministe is van boord gehaald en naar Lissabon overgebracht.  Wat er aan de hand was is niet duidelijk, maar de schipper is in veiligheid.

red: “Pavel Roubal (908) activated his distress beacon last night at 23:30 UTC while he was sailing along the Portuguese coast. Safe and sound, Pavel was picked up by the MRCC in Lisboa at 02:00 UTC. The transom of his Mini 6.50 was ripped out. He landed in Lisbon this morning and contacted Race Officials to inform them that he was okay”

We varen naar het zuid westen met hoge snelheden mx 18 knoop om ons weer in het veld te voegen. We zijn steeds de snelste begeleidingsboot.

Het is nu 11 oktober 00:40, onze positie is 38.09 N en 12.41 W.
De wind en de golven zijn beduidend afgezwakt, van 35 naar 20 knopen, golven nu 3 meter.

We zijn weer bij de vloot maar hebben geen mini visueel of op AIS. Wij krijgen twee keer per dag een ADRENA uitdraai waar iedereen op staat. Daarnaast ontvangen we (meestal per mail) informatie van Denis Hugues, de course directeur met informatie omtrent mini’s met problemen en soms het verzoek om een andere koers of snelheid aan  te houden.

Minizeilers die iets hebben drukken een groene knop in op hun tracker om zo de koersdirectie te informeren dat ze bezig zijn met reparatie of anderszins, maar gewoon in de race blijven en dat er geen reden is tot zorg. Ik weet maar al te goed als minizeiler dat problemen aan boord niet bestaan omdat -door in problemen te denken- je jezelf meteen op achterstand zet. Energie is zeer kostbaar en soms moeilijk beschikbaar.
Denis Hugues ziet het uiteraard ook meteen op zijn scherm als een “ministe” een afwijkende koers en/of snelheid vaart.

Tot zo ver, groet, Robert