Ocean Speed Challenge mini transat 650

Hi Landrotten!

Duizend bommen en granaten! Wat een race!

Na een heftige race met veel schade en vooral een overdosis aan (tijdelijke) oplossingen, is de NED 602 zondagavond rond 2200 uur in Funchal, Madeira de finishlijn -met moeite- gepasseerd. Met moeite, omdat het laatste stukje voor de finishlijn het ene moment er 25 knopen val wind stond uit de bergen en de volgende seconde geen wind uit de verkeerde richting voor een spinnaker die op stond. Tot op het laatste moment was ik zeer twijfelachtig of mijn kapotte roer die, welliswaar gebricoleerd door me bij elkaar gehouden werd, de laatste harde vlagen zou volharden, tot en met de finish.

Toen ik na de finish door de zodiac opgepikt werd en rustig de haven met muziek, gezellige geluiden, verlichte  fonteinen, palmbomen en een racedorpje op de achtergrond, werd ingesleept zag ik maar weinig Transats liggen. Is dit wel de goede haven? Of hebben ze de proto’s en de series apart gelegd, wat ook wel eens gebeurt? Totdat het tot me doordrong dat ik helemaal niet als een van de laatsten finishte, maar ruim binnen mijn target, bij de eerste helft van de serie boten ben gefinisht. Dat bracht wel even wat bij mij te weeg. 

En wat een geweldig moment om bij het aanleggen en manouvreren met behulp van allerlei Portugese handen, zus Annelous op de steiger te ontwaren.

Het blijkt dat ik rond een tiende plek gevaren heb! Een wereldwonder! Na een harde strijd van twee dagen heeft Yves van me gewonnen, dat wel, terwijl ik de gehele race voor hem lag, heeft hij goed zijn slag geslagen, gisteren nacht. We hebben er, met een biertje, plezier om.

Funchal01Om een korte indruk te geven van deze race:

 • eerste twee dagen niets gegeten
 • veel schade aan boord, waaronder roer gebroken
 • tot 35 knopen wind
 • max speed op de gps 25 knopen op een golf
 • door een golf heen gevaren
 • boot een zwembad van binnen (luik stond -voor de laatste keer- open)
 • derde en vierde dag ziek en nauwelijks (‘snachts) gespinnakerd
 • vierde, vijfde en zesde dag hogedruk gebied, geen wind
 • zevende dag run naar de finish in tradewinds
 • Laatste dagen geen contact meer met de begeleidingsboten

Onder begeleiding van de dolfijnen en met muziek aan ben ik het laatste stuk naar de finish gestoven. Mijn mooiste moment.

Robert

2 Responses to Duizend bommen en granaten! Wat een race!

 • Mooi resultaat Robert ,kan het artikel in Nauticlink alleen maar bijtreden. Bij ons in Belgie is het nog erger kom je alleen maar in het nieuws als je je laat redden en dan liefst met zo veel mogelijk. Maar ik denk dat je daar niet van wakker ligt :-).

  Felicitaties

  René

 • Beste Robert,
  De dag voor de start in La Rochelle hebben wij, Loes en Piet, op de kade even kennis gemaakt als geïnteresserde vakantie gangers die een landgenoot wilde ontmoeten en veel succes wensen. Wij vonden het bijzonder, dat je ondanks je drukke voorbereiding, toch de tijd vond om ons te woord te staan.
  Nu weer thuis de website gezocht en daar gezien je fantasticht 10e plaats in de eerste etappe. Van harte gefeliciteerd en heel veel succes in de tweede etappe.
  Met vriendelijke groeten
  Loes en Piet de Jong, Hilversum.